Save the date! Zaterdag 6 mei Open Dag met gratis entree, speurtocht, rondleiding & grabbelton.


Historie in beeld
Terugkijken in de geschiedenis van het zwembad.
Veel inwoners zijn blij met het mooie zwembad dat we in Groot-Ammers hebben. Prachtig gelegen tussen de zomer- en winterdijk aan de rivier de Lek. Maar hoe oud is het zwembad eigenlijk? En hoe is het er zo gekomen? Voor antwoord op deze vragen kloppen we aan bij Hennie Kortleve. Zij weet veel over de geschiedenis van ons dorp en het zwembad, waar ze als bestuurslid van Vrienden van de Dompelaar de vrijwilligers aanstuurt om het zwembad te behouden voor de volgende generatie.
Met de aangespoelde stenen werd een verkleedhoekje gebouwd
We gaan met Hennie ruim zestig jaar terug in de tijd. ‘In de vijftiger jaren hadden we een groot lang strand langs de Lek met nog een flink stuk grasland ernaast. We gaan naar de Producent zeiden we dan. Omdat het bedrijf van de Producent naast het strandje was. Je ging daar naar beneden door een hekje, dan een stukje richting lek, weer een hekje en dan was je bij de Lek.
Het was een breed strand en werd heel geleidelijk dieper. Tegen de stroom in zwemmen lukte nooit. Daarom moest je soms eerst een stukje lopen om daarna met de stroom mee te zwemmen. Het was er niet echt gevaarlijk, er was veel minder scheepvaart en de boten waren veel kleiner.
Er was omstreeks 1965 al een soort zwemclub. Ik kreeg van Dirk van der Hee, die alles regelde, de vraag of ik in de Kerkstraat één gulden vijftig per gezin op wilde halen. Daarvoor werden in het voorjaar in de winter aangespelde de stenen weggehaald die s ’winters op het strandje aanspoelden. Ook kwam er een verkleedhokje.

Honderdduizend
In 1968 kreeg Dirk van der Hee een verzoek van Bas Broere om naar Dordrecht te komen. Bas Broere en z’n broer Koos (Gebroeders Broere) hadden vroeger een handel in olieproducten bij de haven. Omdat het in Groot-Ammers te klein werd is het bedrijf in 1948 naar Dordrecht verhuisd. Dirk wist niet wat hij daar moest gaan doen. Hij kreeg te horen dat Bas Broere iets voor ons dorp wilde doen.
Hij wilde honderdduizend gulden voor een zwembad schenken en ook honderdduizend gulden voor het orgel van de Ned. Hervormde kerk. Fa. Mourik kon toen niet achterblijven en bood aan om voor honderdduizend gulden grondwerk en andere werkzaamheden te verrichten. Zo kregen we zwembad ‘De Dompelaar’ in ons dorp.




Stichting
In de vorm van een Stichting met Dirk van der Hee als voorzitter werd het zwembad in mei 1970 geopend. Veel kinderen maar ook volwassenen gingen naar zwemles en haalden hun zwemdiploma dat jaar. Er zijn mensen die zich als kind nog kunnen herinneren hoe het toen was. ’s Morgens vóór schooltijd, van zeven tot acht naar zwemles. In je beleving was het altijd koud. Je ging toen nog niet naar binnenbaden.
Inmiddels is het zwembad bijna 50 jaar oud. Veel mensen hebben goede herinneringen aan het zwembad. Je leerde er zwemmen, je bracht er uren door met spelen of leuke activiteiten. Zoals zeskamp of de zwemvierdaagse. Het is mooi om te zien dat nog veel mensen en kinderen plezier beleven aan het zwembad. Begonnen met een gift en ontstaan op de plek waar ik vroeger met mijn moeder naar het strandje ging’.
In 2011 was het was een dubbeltje op z’n kant, toen de gemeente Molenwaard, die moest bezuinigen, het plan had om de zwembaden Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland en De Dompelaar in Groot-Ammers te sluiten. In beide dorpen kwam veel protest. ‘Maar wij zijn in onze acties altijd uitgegaan va het positieve’ zegt Jan Hoogenboezem trots.
Vanaf het begin stond Jan Hoogenboezem op de barricaden. ‘Ik heb heel regelmatig het woord gevoerd bij gemeenteraden en vergaderingen over de herindeling’ De oprichting van de Stichting Vrienden van de Dompelaar op 23 november 2011 bleek een succes. In een mum van tijd waren er 1628 donateurs binnen en het zwembad was gered. Het zwembad de Dompelaar bleef open met Optisport als exploitant, de gemeente als eigenaar en de vrienden voor het beheer en onderhoud
Vele vrijwilligers staan klaar om het terrein, de bassins en opstallen tiptop te onderhouden en wekelijks onkruidvrij te houden.
Naast beheer organiseert de Vrienden van de Dompelaar in samenwerking met Optisport jaarlijks meerdere evenementen, zoals de Zwemvierdaagse, After Summer Party en Senior Fit 60+. Dit trekt altijd veel jeugd en ook steeds meer ouderen weten de weg naar het zwembad te vinden.
Wilt u in beeld de historie van het Zwembad en acties van de Vrienden van de Dompelaar bekijken, kijk dan hieronder voor foto’s van de historie van het zwembad of klik op één van de knoppen voor actie van de Vrienden.
